Orgelkoraler, bd. 29 / Chorale preludes, vol. 29

En dag skal Herrens skaberdrømme møde
Giv mig, Gud, en salmetunge
Gud, efter dig jeg længes
Guds godhed vil vi prise
Helligånd, de frommes glæde
Julen har englelyd
Nogen må våge i verdens nat
Nu glæd dig i Herren, mit hjerte
Når mit øje, træt af møje (Meiningen)
Rind nu op i Jesu navn
Stat op, min sjæl, i morgengry


NU GLÆD JER, ORGANIST OG MENIGHED
Mange af Christian Præstholms orgelkoraler har stort anvendelsespotentiale, og i år er udkommet to nye samlinger, som begge byder på stykker over nogle af de allerkendteste melodier.

Jeg må indrømme, at jeg ikke har fulgt med i alle Christian Præstholms udgivelser. Det er simpelthen svært at følge med i alle de noder, der sprøjtes ud fra Randers-organisten. Men jeg er så heldig, at jeg har fået tilsendt de to nyeste orgelkoraludgivelser og hørt dem virtuost fremført af komponisten selv på YouTube (find dem via christianpraestholm.dk).
Jeg modtog hæfterne med posten en torsdag og brugte straks tre af dem ved søndagens gudstjeneste. Præludium med dåbsindmarch blev Den signede dag (bd. 30): En enkel og iørefaldende sats med et livsaligt tema bygget på første toner i melodien. Postludium blev den smukke Giv mig, Gud, en salmetunge (bd. 29), som har en lidt større sværhedsgrad med melodi i venstre hånd og en lysende frisk modstemme i højre hånd, men den fik flere glade kirkegængere til at sige tak for musikken. Tonaliteten er meget traditionel, men vi fornemmer Præstholms personlige stil.
I Skørping-Fræer Sogne er det blevet indført i liturgien, at organisten spiller et stykke musik efter prædiken. Her brugte jeg Nu glæd dig i Herren, mit hjerte (bd. 29), en smuk sats med fire variationer. Jeg spillede et par af variationerne i et lidt langsommere tempo end komponisten selv, for at kunne svælge lidt i den romantiske kromatik. En orgelkoral, som også vil passe fint til at spille under altergang.

Der er guld at finde
Befal du dine veje (bd. 30) har fået en flot rytmisk roligt pulserende modstemme, der klæder melodien. Når mit øje træt af møje (bd. 29) er overkommelig at lære og den lyse melodi klinger i en ornamenteret solostemme nærmest i Buxtehude-stil. En skøn afdæmpet Nogen må våge i verdens nat (bd. 29) vil også passe fint i mange sammenhænge. Til påske skal jeg helt sikkert have lært Du er, opstandne sejershelt, hvor hænderne får lov at sende solstråler på melodien, som opstår som en livskraftig fanfare i pedalet.
Her er kun nævnt mine personlige tanker om brug af koralerne i vores gudstjenester her i Skørping. Der er helt sikkert mere guld af finde i de resterende satser i de to samlinger. Herfra sendes de allerbedste anbefalinger af Præstholms orgelkoraler. Og en stor tak til Præstholm for hans flotte arbejde, som giver liv til orgelmusikken, og som løfter salmemelodierne og viser dem frem, så vi kan synge med på vores fantastiske salmer:
“Lad andre kun sukke og stride, men du, som har Gud ved din side, bør bryde i lovsange ud.” (DDS 677, Nu glæd dig i Herren).
(Per Mathiasen Bach, Organist.org. januar 2025)

ET MARATHONPROJEKT MED ORGELKORALER
Det er en fornøjelse at følge med i Christian Præstholms maratonprojekt med orgelkoraler over den danske koralbog. Dette er bind 29 og indeholder 11 orgelkoraler i vidt forskellig satstype, længde og stilistisk orientering. De fleste er skrevet over gammelkendte melodier, men der er også to Trond Kverno-melodier “En dag skal Herrens skaberdrømme møde” og “Nogen må våge i verdens nat”. To orgelkoraler over morgensalmer er stærkt kontrasterende, “Rind nu op i Jesu navn” med barske harmonier og den toccata-agtige “Stat op min sjæl i morgengry”. Der er klassisk firestemmig koralsats med udsmykket melodi i sopranen “Helligånd, de frommes glæde” og en trestemmig “Giv mig, Gud, en salmetunge” i stil med en opdateret Schübler-koral. Den noget længere koralfantasi “Nu glæd dit i Herren, mit hjerte” er meget smuk, mens “Julen har englelyd” er næsten Disney-lækker. Mærker man en let ironi? “Guds godhed vil vi prise” er som en hilsen til Fauré, og der står da også “Tak for lån, Gabriel” under noden. Heftet slutter med en smuk og eftertænksom “Gud, efter dig jeg længes”.
Hele herligheden kan høres i komponistens gengivelse på hans hjemmeside http://christianpraestholm.dk
(Michael Garnæs i Organistbladet, april 2024)